De historie

In 2018 was het 40 jaar geleden dat Dinant Koenders aan de wieg stond van Leidekkersbedrijf D. Koenders, waar anno nu Harrie te Lintelo de dagelijkse directie voert. Hieronder kunt u een kort overzicht vinden van de historie van ons leidekkersbedrijf.

Dinant Koenders stond in 1978 aan de basis van het leidekkersbedrijf. In de jaren daarvoor had hij ervaring opgedaan door zelf op het dak te werken bij andere leidekkersbedrijven. Dit ook in Duitsland, waar leien daken traditioneel populairder zijn dan in Nederland, wat te zien is aan de vele leien daken in ons buurland. In 1978 begon Dinant als leidekker een eenmanszaak vanuit het ouderlijk huis aan de Ruwenhofstraat in Neede.

Het bedrijf groeide en daarom had Koenders reeds in 1980 een opslaghalletje bij Ter Wheeme ingeruild voor een bedrijfshal op de locatie waar de onderneming vandaag de dag nog altijd gevestigd is. Het eerste bedrijfspand bestond uit een rechthoekige hal – natuurlijk gesierd met een leien luifel. In deze jaren wist Dinant zich gesteund door Francis Koenders, zijn vrouw.

In 1981 kwam Harrie te Lintelo in het bedrijf. In de jaren daarna zou het bedrijf gestaag blijven groeien, nimmer het oog verliezend op de kern van het ambachtelijke werk. Harrie te Lintelo beschrijft deze kern, wanneer hij het volgende stelde:
“We maken met elkaar heel mooi, zeer ambachtelijk werk. De leidekker is als het ware een echte vakidioot. We ervaren het als team elke keer weer als een geweldige uitdaging om daken van prachtige monumentale panden, met alles wat er op en aan zit, terug te brengen in de oude staat – uiteraard daar waar nodig aangepast aan de huidige regels en voorschriften. In ons restauratiewerk is en blijft het originele ontwerp, zoals het vroeger is gemaakt, het uitgangspunt. De leidraad voor al het leidekkerswerk en alle zink-, lood- en koperwerken. Intussen hebben wij ook heel wat nieuwbouw woningen van fraaie daken mogen voorzien, in zowel leien, leipannen, lood, koper als zink.”

Gedurende de afgelopen jaren verwierf het leidekkersbedrijf een goede naam, door constant kwaliteit te leveren en dit te koppelen aan goede garantievoorwaarden en een mooie prijs. Dit leverde vanaf de jaren ’80 tot heden werk op door het hele land. Ter illustratie kunnen we het werk aan het Vredespaleis in Den Haag, R.K. Kerk in Rietmolen en de Synagoge in Enschede noemen. Feit is wel, dat de meeste werken te vinden zijn boven de rivieren. We kunnen hier vele voorbeelden geven, maar voor een overzicht van de opgeleverde werken, verwijzen wij u graag naar de referentie pagina’s, elders op deze website.

In het begin was het vooral het leidekkerswerk dat de klok sloeg. Door de jaren heen heeft Koenders zich echter ook weten te specialiseren in loodgieterswerk, dat onlosmakelijk verbonden is aan het leidekkerswerk. Niet langer werd het ‘slechts’ gedaan als bijkomend werk; het werd een specialisme op zich.

Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. We willen niet alleen dat u een goed product geboden wordt, maar we willen ook dat bij het realiseren daarvan onze werknemers en eventuele omstanders geen gevaar lopen, gewaarborgd door een reeds jarenlange VCA-certificering.

Het jaar 2000 vormde een dieptepunt, omdat dit het jaar was waarin Dinant geheel onverwachts overleed. Na deze grote schok zetten alle medewerkers van Leidekkersbedrijf D. Koenders hun schouders onder de taak om het bedrijf in zijn sfeer voort te zetten.

Leidekkersbedrijf D. Koenders heeft een heldere visie voor de toekomst. We willen graag de kwaliteit blijven leveren waarom we bekend staan, conform de zich aanpassende veiligheidseisen en met het oog op het in stand houden van de gevestigde reputatie.

Menu



Leidekkersbedrijf Koenders is:

  • VCA-gecertificeerd
  • KOMO BRL 1513 en 5212-1 gecertificeerd
  • Lid van de Nederlandse Vereniging van Leidekkers
  • Lid van de Zinkmeesters
  • Kwaliteitsregeling Kennis en Kunde
  • ERM ( Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg)
  • Lid van Gebouwschil Nederland
  • Erkend leerbedrijf

Nieuws