Leidekkerswerk

Leidekkersbedrijf D. Koenders heeft zich gespecialiseerd in de vervaardiging van alle mogelijke soorten leibedekkingen. Leibedekking is een fraaie vorm van dakbedekking, bestaand uit leien, vervaardigd uit leisteen afkomstig uit (steen)groeves. Een leien dak is niet alleen erg fraai, het is ook erg duurzaam. Een leien dak gaat al gauw 100 jaar mee.

Een echt ambacht

Leidekken is een echt ambacht. In Nederland bestaat er geen leidekkersopleiding meer, het echte vakmanschap wordt al eeuwenlang van leidekker op leidekker doorgegeven. Voor een hoogwaardige kwaliteit van een leien dak, zijn niet alleen de materialen zoals de leien en de leihaken zelf belangrijk, maar ook de kwaliteit van de arbeid waarmee deze bevestigd worden.

Soorten leibedekking

De meest voorkomende soorten leibedekking zijn:

Maasdekking

In Nederland wordt van oudsher de Maasdekking ( dubbele dekking) toegepast. Deze Maasdekking heeft het grote voordeel dat het dak nog waterdicht blijft als er een lei uit zou vallen. Een Maasdak wordt gemaakt met rechthoekige leien van dezelfde afmetingen. De leien worden horizontaal per laag naast elkaar bevestigd, waarna de volgende laag daar voor ruim de helft (overlap) overheen gaat, met verspringende naden. De leien worden met RVS leihaken bevestigd. Door deze bevestigingswijze zijn later eventuele reparaties gemakkelijker uit te voeren.

 

Rijndekking

Het Rijndak bestaat uit schubleien. De ronde kant van deze lei wordt de rug genoemd. Een Rijndak kan rechtsdekkend worden genoemd als de rijen leien stijgen van links naar rechts, en linksdekkend als de rijen leien stijgen van rechts naar links. Om te bepalen of een dak nu rechts- of linksdekkend moet worden, wordt gekeken uit welke richting ‘het weer’ komt. De rug van de schubleien moet namelijk van de overheersende windrichting af worden gedekt, om te zorgen dat bijvoorbeeld de regen niet ‘onder de leien kan worden geblazen’.

Het Rijndak kan hoofdzakelijk onderverdeeld worden in twee soorten, afhankelijk van of de leien onderling van grootte verschillen:

  • Sjabloondekking
  • Oud-Duitse dekking
Sjabloondekking

Bij deze vorm van leibedekking hebben de leien een gelijke grootte, wat een zeer regelmatig geheel oplevert.

Oud-Duitse dekking

In een Oud-Duitse dekking zit wel (veel) verschil in grootte. De grootste en dikste leien worden onderaan het dak gemonteerd, en de kleinere en dunnere bovenaan. Dit zorgt voor een levendig dak. Het is voor de leidekkers een uitdaging een Oud-Duits dak er esthetisch mooi te laten uitzien.

Menu



Leidekkersbedrijf Koenders is:

  • VCA-gecertificeerd
  • KOMO BRL 1513 en 5212-1 gecertificeerd
  • Lid van de Nederlandse Vereniging van Leidekkers
  • Lid van de Zinkmeesters
  • Kwaliteitsregeling Kennis en Kunde
  • ERM ( Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg)
  • Lid van Gebouwschil Nederland
  • Erkend leerbedrijf

Nieuws